svijet nije njihov
terrorist-no.1
Blur
mail

nevera2003@vip.hr

no1terror@gmail.com
Izdvojeni postovi
Nema izdvojenih postova.
Blog
subota, svibanj 26, 2007 
Ne tako daleka prošlost, obilježena silnom napetošću i dosad najizravnijom nuklearnom prijetnjom, koja je obilježila cijelu epohu odnosa između Zapada i Istoka prikazana je u Muzeju hladnoga rata. Site www.coldwar.org izvrstan je podsjetnik na vrijeme koje je srećom iza nas, a svojim sadržajem kao da upozorava kako se takvo što više ne bi smjelo ponavljati. Stranica je vrlo dobro pripremljena i oblikovana, posjetitelju nudi velik broj informacija, a ono što pomalo nedostaje su fotogalerije ili bar konkretniji slikovni prikazi eksponata. Ovako, kao da smo zakinuti u toj virtualnoj šetnji muzejem. Srećom, vlasnici sitea potrudili su se brojnim tekstovima i linkovima približiti posjetitelju osnovnu temu. Konkretnijih fotogalerija nema, može se pronaći pokoja slika vrlo malog formata koja prati pisanu riječ. No, na siteu je postavljeno nekoliko videopriloga koji na neki način najavljuju postav muzeja. Nažalost, dobar dio toga ne može se vidjeti na web stranicama, ali, kako je site tek svojevrsna logistička potpora Muzeju, to ne treba čuditi. Kako bilo, www.coldwar.org je dobra stranica, prepuna informacija i podsjetnika na vrijeme hladnoga rata i svakako ju treba posjetiti. Ako vas put uskoro dovede do američkog Denvera, imat ćete priliku i uživo razgledati Muzej, a to bi se doista isplatilo...$
terroristno1 @ 12:36 |Komentiraj | Komentari: 17 | Prikaži komentare
utorak, svibanj 22, 2007 
Televizijske postaje namijenjene ponajprije pripadnicima oružanih snaga neke države nisu novost u svijetu, no takvim načinom informiranja, ali i promidžbom ne koriste se mnoge države. SAD jer, kao vodeća vojna sila, razvila nekoliko vojnih TV postaja, a jedna od njih je i postaja Pentagona koja informatički ujedinjuje sve ostale. Web stranica Pentagon Channela zapravo je tek puka reklama postaje na kojoj se mahom mogu pronaći svima nam znani TV vodiči, opisi određenih emisija i njihove najave. No, istodobno na siteu postoje i vijesti koje po ritmu objavljivanja, vrijednosti i položaje na stranici mogu dobiti epitet ekskluzivnih. S obzirom na to da je Pentagon na izvoru informacija to i nije čudno. Stranica je grafički dobro postavljena, ali velik broj flasheva može malo usporiti učitavanje. Naravno, kako bi posjetitelji mogli vidjeli sve elemente sitea moraju imati uploadane nove flasheve. Unatoč svemu, Pentagon Channel može biti predložak kako bi u idealnim uvjetima trebala funkcionirati vojna TV postaja, a njegov web kako bi trebala izgledati logistika.
terroristno1 @ 20:11 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
utorak, svibanj 15, 2007 
Web stranice veterana, bivših pripadnika određene grane, pa i konkretne postrojbe, vrlo su popularne i posjećene u SAD-u. Štoviše, neke od tih udruga odavno su proslavile stotu obljetnicu što je dodatna potvrda vrijednosti i društvenog značenja veteranskih vojnih udruga u Sjevernoj Americi. Site www.ngaus.org tek je jedan od spomenutih, a pripada Udruzi veterana kopnene vojske i zrakoplovstva Nacionalne garde (NGAUS) osnovane davne 1878. godine. Danas, gotovo 130 godina od osnutka, NGAUS je razvio internet stranicu koja izvrsno informira svojih oko 45 000 članova, ali i prikuplja prijedloge za razne zakone vezane uz vojsku i oružje koje upućuje na razmatranje izravno američkom Kongresu.
Takav utjecaj Udruge proizašao je iz dobrog višedesetljetnog rada koji je na internetu izvrsno predstavljen. Naravno, povjesnica (čak i Nacionalne garde, a ne samo Udruge), vijesti, vezane čak uz određene industrijske grane, te neizostavni dio sitea namijenjen isključivo članovima Udruge, podrazumijevaju se. Štoviše, sve je podignuto na razinu koja kod posjetitelja ostavlja dojam kako je riječ o dijelu službenih stranica Nacionalne garde, a to samo potvrđuje o koliko ozbiljnom projektu je riječ.
terroristno1 @ 12:53 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
subota, svibanj 5, 2007
Vojni orkestri i bandovi dobri su promicatelji popularnosti ne samo određene vrste glazbe, već i oružanih snaga kojima pripadaju. Amerikanci su odavno spoznali snagu i vrijednost svojih bandova i orkestara, pa su unatrag nekoliko godina podigli i site posvećen njima. Upravo iz redovitih updatea i uobičajeno izvrsnih hi-rez fotografija posjetitelj ima priliku upoznati ne samo sve američke vojne bandove, nego i shvatiti u kojoj mjeri su oni zastupljeni u američkoj vojnoj svakodnevici.
Danas više nikoga ne iznenađuje spoznaja da su američki vojnici, odjeveni u svečane odore Europskog orkestra američke vojske, bili jedna od najvećih atrakcija tijekom obilježavanja 60. obljetnice pobjede nad nacizmom u Moskvi ili da band pričuvnih snaga 91. divizije ima svoj site koji je posjećeniji od službenih siteova nekih od najvećih svjetskih korporacija, među ostalim i zato što će sredinom svibnja u Dublinu imati svoj mimohod. Naravno, teško je nabrojiti sve bandove i orkestre koji su ustrojeni u najrazličitijim postrojbama svih grana američkih Oružanih snaga, no, ukoliko vas baš to zanima, potrudite se i provjerite na http://bands.army.mil.

terroristno1 @ 18:18 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, svibanj 2, 2007
  
Premda smo dosad redovito u web preporuci spominjali isključivo službene stranice određenih vojnih i inih institucija, stigli smo i do prvog sitea koji to nije, no, svojim sadržajem i te kako zaslužuje naći svoje mjesto u favoritesima brojnih ljubitelja militarije i oružanih snaga općenito. Stranica pod URL-om http://aeroweb.lucia.it/ ~agretch/RAP. html odnosi se na zrakoplovstvo ruskih oružanih snaga, uključujući i niz fotogalerija, videoklipova i tekstualnog sadržaja.
Stranica je vrlo jednostavna i cjelokupni sadržaj smješten je na sredini sitea. Svi linkovi koje nalazimo u tekstu označeni su crvenom bojom i podcrtani, te ih je baš zbog takvog položaja vrlo lako pratiti. Nakon kratkog uvoda slijedi naslov Latest additions ispod kojeg se nalaze brojni linkovi prema raznim (pod)stranicama, fotogalerijama, stranicama muzeja, videoklipovima iz privatnih galerija, ali i organizatora brojnih aeromitinga na kojima su sudjelovale i akroskupine ruskog zrakoplovstva ili tek avioni iz bivšeg Sovjetskog Saveza. Također, mogu se tu pronaći i brojni intervjui s vlasnicima ruskih aviona i helikoptera, zaljubljenicima u rusku militariju i tome slično.
Dakle, riječ je o izvrsnom siteu s velikom količinom sadržaja ponajprije namijenjenom zaljubljenicima u zrakoplovstvo, a potom i svima ostalima.
terroristno1 @ 13:52 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, svibanj 1, 2007 
Jedan od boljih siteova, koji su na neki način potpora tiskanom izdanju vojnog magazina, odnosi se na http://mae.pennnet.com/. Riječ je o magazinu čija je tematika vojna i svemirska industrija a, ako je suditi po web izdanju, obiluje stručnim tekstovima i izvješćima s raznih svjetskih konferencija i okruglih stolova posvećenih oružju i naoružanju.
Webmasteri u pravilu na site stavljaju velik broj tekstova koji su istovjetni onima u tiskanom izdanju (češće su varijante kad na webu možete pročitati tek dio članka, osim, naravno, ako niste pretplaćeni na web izdanje), a velik je i broj linkova koji bi mogli biti vrlo zanimljivi ljudima čije je profesionalno zanimanje vezano uz vojsku i oružane sustave (ali i onima koji su tek vođeni znatiželjom o aktualnostima u vojnoj industriji). Posebni linkovi predviđeni su za najavu konferencija i izložbi diljem svijeta, a vrlo je pohvalno da se u pravilu objavljuju opsežne reportaže i analize tih događaja.
Osobitu pozornost treba posvetiti linku Free Subscriptions preko kojeg možete (doista u najvećem broju slučajeva besplatno) dobivati najnovije tekstove preko e-maila ili password za ulazak u sve dijelove sitea.
terroristno1 @ 13:01 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
ponedjeljak, travanj 30, 2007
 


 
 
Pred nama je još jedna stranica posvećena znanstvenim vojnim istraživanjima i analizama, a riječ je o ruskom siteu institucije engleskog naziva Center for Arms Control, Energy and Environmental Studies na www.armscontrol.ru. Premda ne možemo ustvrditi da je riječ o stranici koja se dopunjava svakodnevno, ili bar jednom tjedno, ipak ju moramo preporučiti, jer se na njoj nalaze publicirani brojni analitički tekstovi ruskih i stranih stručnjaka vezanih uz vrlo zanimljive teme, poput nuklearnog oružja, bespilotnih letjelica i tome slično.
Sukladno vlasnicima sitea i sadržaj je najvećim dijelom posvećen ruskoj vojnoj tehnologiji, pa tako možete pronaći registar svih (javnosti poznatih) ruskih podmornica. Home page i sve podstranice su vrlo jednostavno dizajnirane te vrlo pregledne. Pedesetak posto tekstova prevedeno je na engleski jezik, no, preostali su (zasad) isključivo dostupni na ruskom jeziku.
Nažalost, i brojnost fotografija i njihova kvaliteta nisu u skladu s vrijednostima objavljenih tekstova. Unatoč tim ne-dostacima site je vrlo informativan i definitivno preporučljiv za pregledavanje.


terroristno1 @ 16:13 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, travanj 29, 2007
 Corporal
U mnogim vojskama zapadnog svijeta kratica NCO (=non commissioned officer) označuje unovačenu osobu koja bez patenta, odnosno dočasničkog dekreta, obavlja dočasničke dužnosti, u smislu zapovjedne odgovornosti koju su im dodijelili nadređeni s odgovarajućim časničkim i dočasničkim dekretima. Uvriježilo se mišljenje kako su takvi dočasnici glavni oslonac ne samo svojih postrojbi, već i armije u cijelosti. U načelu, služe kao administrativno osoblje, istodobno nadgledajući rad svojih podređenih. Što se oznaka čina tiče, uključeni su svi stupnjevi narednika (sergeants) i kaplara (corporals), dok im u mornarici odgovara rang dočasnika zvanih petty officers. Neke njihove dužnosti i ovlaštenja uspoređuju sa zadaćama centuriona u starorimskoj vojci, no razlike su ipak prevelike: rimski je centurion, za razliku od suvremenih dočasnika, zapovijedao postrojbom koja je brojila i do 4 000 ljudi, i u tom smislu imao ovlasti i odgovornost suvremenog pukovnika.
U britanskoj vojci takvi dočasnici bez patenta dijele se na dva ranga: niži kaplari zvani lance corporals, kaplari i narednici zvani lance sergeants su mlađi, a narednici, stožerni narednici, tzv. colour sergeants, glavni tehničari (samo u Kraljevskom zrakoplovstvu - Royal Air Force) i zrakoplovni narednici su stariji NCO dočasnici. Dočasnike s patentom (warrant officers) neupućeni znaju trpati u istu kategoriju sa starijim NCO dočasnicima, što je pogrešno: unutar vojarni i jedni i drugi imaju zasebne blagovaonice, u mnogočemu nalik onima časničkim, dok mlađi NCO dočasnici i stanuju i jedu zajedno s običnim vojnicima bez čina.


Naziv lance corporal rabi se u pojedinim rodovima i britanske i američke vojske. Rangom je iznad vojnika, ali ispod kaplara. Vjerojatno potječe iz srednjeg vijeka kada je označavao osobu koja je tijekom bitke izgubila konja pa se do svršetka boja borila kao pješak. Takvi su borci bili poznati kao corporals of lance (u slobodnu prijevodu osobe s kopljima), za razliku od konjanika corporals of horse. Neki autori smatraju kako je izraz nastao od talijanskih riječi lanzia spezzata koje označuju slomljeno koplje, odnosno starijeg i iskusnijeg borca koji je u žaru bitke slomio svoje koplje.


Taj najniži čin označuje danas jedna pruga našivena na oba rukava, premda pripadnici britanske postrojbe Foot Guards nose dvije, a pripadnici konjičke postrojbe Household Cavalry dvije pruge ispod krune. Umjesto izraza lance corporal, u britanskom kraljevskom topništvu rabi se naziv lance bombardier.


terroristno1 @ 20:35 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
subota, travanj 28, 2007
  
Site portugalskog ratnog zrakoplovstva relativna je novost u web svijetu s obzirom na to da je donedavno bio isključivo na portugalskom jeziku, ali i s vrlo malo informacija koje bi bile redoviti poziv posjetiteljima. Engleska verzija (http://www.emfa.pt/www/home.php?lang=ing) pomalo se razlikuje od domaće stranice, no, definitivno je iskorak na bolje i nesumnjivo će privući mnogo veći broj znatiželjnika nego do sada. Najveća zanimljivost sitea, s obzirom na to da na većini sličnih stranica takvih stvari nema, odnosi se na rubriku koju svojim fotografijama pune posjetitelji. Ona je relativno kratko postavljena na site pa broj fotografija (poredanih po vrsti i proizvođaču zrakoplova) definitivno impresionira.
Videoarhiva je dobro popunjena, no, zamjerka je što webmasteri još nisu uspjeli ubaciti i informativni sadržaj. Istina, opće informacije o sustavu su prevedene na engleski jezik, prikazana je struktura i prevedeni su činovi, no, novosti ipak nedostaju. Site je sadržajno vrlo dobro riješen, grafički izvrsno ukomponiran i nedvojbeno je da će posjetitelji biti puni hvale za taj web uradak kad dobije svoj završni izgled.
terroristno1 @ 13:11 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, travanj 26, 2007Gardijska postrojba pod nazivom Livregimentet til Hest, odnosno Kraljevska tjelesna garda, u Švedskoj je osnovana 1949. godine kada je došlo do spajanja Konjičke tjelesne garde (Livgarden til Hest) i tzv. Regimente kraljevskih draguna (Livregimentets Dragoner). Potonja svoje korijene vuče još iz XVI. stoljeća, dok je konjička postrojba bila utemeljena tek 1770.
Što se odore današnje švedske kraljevske garde tiče i ona je nastala spajanjem dijelova odora spomenutih dviju preteča: kaciga je ostavština nekadašnje konjičke garde, a današnja inačica s poniklanim dijelovima nastala je 1879. i uvelike nalikuje kacigi pruskih kirasira s početka XX. stoljeća. Sprijeda je švedski amblem u obliku tri zlatne krune (nekoga bi mogao podsjetiti na heraldički simbol naše Dalmacije) s lavovima po strani. Plava emajlirana podloga amblema govori da je riječ o časniku, a ne o običnom gardistu. Drugi je ukras pozlaćeni lovorov vijenac: nekad je takav vijenac re- sio kacige pripadnika dragunske regimente koja se proslavila u bitci kod Lunda godine 1676. Tom su prilikom danski vojnici na rukavima imali bijelu vrpcu, a Šveđani stručak slame. Običaj se očuvao, jer i danas neke švedske postrojbe nose stru- čak slame spojen s kokardom, kao podsjetnik na odličja dodijeljena im za srčanost pokazanu u toj bitci.
Bijelu konjsku grivu na kacigama nosili su nekoć pripadnici obiju postrojbi. Godine 1932. bila je ukinuta, a onda vraćena. Kratki kaputić, odnosno tunika, sastavnim je dijelom odore postao 1895. Draguni su imali bijele ovratnike, a epolete s resama nosile su se sve do 1932. kad su ukinute i pretvorene u obične epolete s oznakom čina i kraljevskim monogramom. Zlatna vrpca, koja je nekoć bila predodređena za generale i više gardijske časnike, danas je sastavni dio opreme gardijskog konjičkog satnika, a nekadašnje svijetloplave hlače sa širokim prugama potkraj XIX. stoljeća zamijenjene su jahačim hlačama uvučenim u čizme.
terroristno1 @ 17:15 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Arhiva
« » ožu 2018
 • p
 • u
 • s
 • č
 • p
 • s
 • n
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
MISAO DANA

09. 05. '06 - Omnia mea mecum porto(Sve svoje nosim sa sobom)

10. 05. '06. - Res non verba (Djela, ne rijeci)

11.05.'06 Nula dies sine linea(Nijedan dan bez poteza(kistom))

12.05.'06 Aquila nan capit muscas(Orao ne lovi muhe)

13.05. '06 Patriam amamus,non quia magna est,sed quia nostre(Domovinu volimo ne jer je velika nego sto je nasa)

14.05. '06.  In spe(U nadi)
15.05. '06 In flagranti(Uhvatiti na djelu)

16.05. '06 Usus magister egregius(Iskustvo je izvrstan ucitelj)

17.05 '06 In melius.In peius(Na bolje.Na gore)

18.05 '06 Quod,nocet,saepe docet.(Ono sto skodi cesto pouci)

19.05.'06 Hodie mihi,cras tibi(Danas meni, sutra tebi)
22.05. '06 Periculum in mora.(Opasnost je u odgadanju.)

21.05 '06 Fama volat(Glasine lete)

22.05. '06 Periculum in mora.(Opasnost je u odgadanju.)
23.05 .'06 Ad literam.(Doslovce)
24.05 06 Fortes fortuna iuvat.(Sreca pomaze hrabre.)

25.05 '06 Sapienti sat.(Pametnom dosta.)

26.05 .'06 Bis dat, qui cito dat.(Dvaput daje,tko brzo daje.)

27.05. '06 Lapsus lingue.Lapsus calami.(Greska jezika.Greska pera.)

28.05. '06 Omnia vincit amor.(Ljubav sve pobjeduje.)

29.05.'06 In margine.(Na rubu.)

30.05. '06 Laconia brevitas.(Kratkoca.)

31.05 '06 Divide et impera!(Podijeli pa vladaj!)

01.06.'06 Nomina sunt odiosa.(Imena se ne spominju.)
02.06.'06 Mens sana in cirpore sano.(U zdravom tijelu zdrav duh.)
03.06 .'06 Licentia poetica.(Pjesnicka sloboda.)

04.06.'06 Amor magister optimus.(Ljubav je najbolji ucitelj.)

05.06.'06 Ora pro nobis!(Moli za nas!)

07.06.'06 Ab ovo usque ad mala.(Od jajeta pa sve do jabuke.)
08.06.'06 Inter nos.(Medu nama.)
09.06. '06 Ultima Thule.(Posljednja tula-misticni kraj svijeta)
10.06. '06 Tunica est propior pallio.(Tunika je blze plastu.)
11.06. '06 Pax tecum!(Mir s vama!)
12.06. '06 Pax vobiscum!(Mir svima!)
13.06. '06 Cave canem!(Cuvaj se psa!)
14.06.'06 Testis unus,testis nullus(Jedan svjedok,nijedan svjedok)
15.06.'06 Margaritas ante porcos(Bisere pred svinje)
16.06.'06 Sine ira et studio(Bez srđbe)
17.06.'06 Condicio sine qua non.(Uvjet bez kojeg se ne moze.)
18.06.'06 Omme vivum ex ovo.(Sve sto je zivo potjece iz jajeta.)
19.06.'06 Ex abrupto.(Bez pripreme.)
20.06.'06 Qui pro qvo.(Netko umjesto nekoga.)
Index.hr
Nema zapisa.